Teraz jest Wt paź 03, 2023 7:29 pm Wyszukiwanie zaawansowane
Polecamy uwadzę: Chrześcijański Serwis Informacyjny | Radio Chrześcijanin Katalog dobrych książek | Ogłoszenia drobne (kupię, sprzedam, itp.) |
---|
Leszek Włodarczyk napisał(a):Rzecz pierwsza - nie interesują mnie w najmniejszym nawet stopniu znaczenia hebrajskich, czy jakichkolwiek innych terminów, przynajmniej jeśli o moje zbawienie chodzi.
Jakoś niektórym Żydom za czasów Jezusa niewiele dała doskonała ich znajomość, a i teraz coś nie bardzo...
Yasha czy może chodzi Ci o ten fragment z Biblii ?Yasha napisał(a):jocer or uwore choszech,
ose szalom uwore ra,
ani jhwh ose chol-ele.
Kształtuję światło i stwarzam ciemność (od bara - stwarzać z niczego=ex nihilo).
Czynię dobro (doskonałość) i stwarzam zło (to samo).
Ja Pan czynię to wszystko.
"Ja tworzę światłość i stwarzam ciemność, Ja przygotowuję zarówno zbawienie, jak i nieszczęście, Ja, Pan, czynię to wszystko." Izaj. 45:7
"Który czynię światłość, i stwarzam ciemności; sprawuję pokój, i stwarzam złe. Ja Pan czynię to wszystko." Izaj. 45:7 (BG)
hungry napisał(a): Yasha czy może chodzi Ci o ten fragment z Biblii ?"Ja tworzę światłość i stwarzam ciemność, Ja przygotowuję zarówno zbawienie, jak i nieszczęście, Ja, Pan, czynię to wszystko." Izaj. 45:7
I teraz Leszku patrz jak ten sam wers brzmi w Biblii Gdańskiej:"Który czynię światłość, i stwarzam ciemności; sprawuję pokój, i stwarzam złe. Ja Pan czynię to wszystko." Izaj. 45:7 (BG)
Adam upadł, czyli wcześniej nie był w stanie upadku.
Był bezgrzeszny (czy grzechem nie skażony) - zatem doskonały.
Biblia mówi, że Bóg o całym swoim stworzeniu stwierdził, że było "dobre".
Czyli doskonałe.
Bóg bowiem nie stwarza rzeczy felernych ze swej natury - tak też w Piśmie jest napisane.
Co więcej, Bóg ma na uwadze jedynie dobro człowieka i sugerowanie, że integralną częścią człowieka (daną mu przez Boga) jest skłonność do zła, czyli coś z pewnością złego - jest stwierdzeniem stojącym w otwartej opozycji do Biblii.
Leszek Włodarczyk napisał(a):Powtarzam - to Duch wprowadza w prawdę! nie literatura.
Tylko i wyłącznie - i nie ma znaczenia czy przy studiowaniu anglo-, hebrajsko- czy polskojęzycznej wersji Pisma.
A często i bez studiowania.
Leszek Włodarczyk napisał(a):To Koran jest natchniony (według mułzumanów) jedynie w arabskiej wersji - tłumaczenia są zawsze skażone.
Leszek Włodarczyk napisał(a):I bardzo lubię pouczenia w rodzaju: zapoznaj się... staraj się... powinieneś... prosze o więcej!
Tylko skąd wiecie, że nie znam hebrajskiego, greckiego i angielskiego?
A! po warsztacie widać!
Zresztą... off top.
Leszek Włodarczyk napisał(a):...nie interesują mnie w najmniejszym nawet stopniu znaczenia hebrajskich, czy jakichkolwiek innych terminów...
Leszek Włodarczyk napisał(a):Jasne, że każdy ma uczucia i że wpływają one na każdego i w jakiś sposób każdym kierują.
Podobnie jak fizjologia.
I uczucia i fizjologię ludzie w miejscach publicznych powinni trzymać na wodzy.
axanna napisał(a):Wybacz Janino, ze sie wtracam,
axanna napisał(a):Pamietac tez trzeba, ze owe forum jest swiadectwem dla innych, dlatego powinnismy sie przynajmniej starac, aby nie polykac wielblada, wskazujac Leszku na emocje, w zasadzie uwazam, ze sluszne.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość