Teraz jest Pn paź 02, 2023 4:09 pm Wyszukiwanie zaawansowane
Polecamy uwadzę: Chrześcijański Serwis Informacyjny | Radio Chrześcijanin Katalog dobrych książek | Ogłoszenia drobne (kupię, sprzedam, itp.) |
---|
ruta napisał(a):chcę ci powiedzieć,że nerwy tutaj i poniżanie drugiej osoby nic nie wskórają, nawet gdybyś miał racje to nie krzycz na mnie, bo głupi też jest człowiekiem i za mnie też Jezus umarł.
ruta napisał(a): Myślałam,że dla ciebie jest logicznym,że to Paweł przekazał dary Tymoteuszowi Tekst który teraz zacytowałam,chyba jasno mówi kto przekazał Dary Ducha Św. Tymoteuszowi. 2 Tym. 1:6 Dla której przyczyny przypominam ci, abyś wzniecał dar Boży, który w tobie jest przez włożenie rąk moich.
ruta napisał(a):Dzidek napisał(a):2. Gdzie w tekście z Dz.Ap (padany przez Ciebie) jest napisane, że w tym czasie Paweł włożył ręce na Tymoteusza? Gdzie tam jest w ogóle mowa o nakładaniu rąk?
Wynika to z kontekstu całego wydarzenia.
ruta napisał(a):Podaj jeszcze z jeden tekst, tylko jeden znalazłeś? A teksty które w poprzednich moich postach zacytowałam,, to już są nie ważne tylko ten jeden 1Tym.4:14 ? Żeby zbić moje twierdzenie z poprzednich moich postów musisz dać mi kilka dowodów biblijnych nie jeden, bo ten twój jeden został prze zemnie pobity tekstem 2Tym 1:6 czyż nie tak?
Podkreślam, Duch Święty suwerenny i niezależny od naszej woli - jeśli chciał działać przez apostołów - czynił to, jeśli chciał działać bezpośrednio - czynił to (patrz np. Korneliusz),
Rz 12:3-8 Powiadam bowiem każdemu spośród was, mocą danej mi łaski, by nie rozumiał o sobie więcej, niż należy rozumieć, lecz by rozumiał z umiarem stosownie do wiary, jakiej Bóg każdemu udzielił.(4) Jak bowiem w jednym ciele wiele mamy członków, a nie wszystkie członki tę samą czynność wykonują,(5) tak my wszyscy jesteśmy jednym ciałem w Chrystusie, a z osobna jesteśmy członkami jedni drugich.(6) A mamy różne dary (gr. charismata) według udzielonej nam łaski; jeśli dar prorokowania, to niech będzie używany stosownie do wiary;(7) jeśli posługiwanie, to w usługiwaniu; jeśli kto naucza, to w nauczaniu; jeśli kto napomina, to w napominaniu; jeśli kto obdarowuje, to w szczerości; kto jest przełożony, niech okaże gorliwość; kto okazuje miłosierdzie, niech to czyni z radością.”
W jaki sposób wierzący w Rzymie otrzymali dary Ducha Świętego (np. dar prorokowania)?
ruta napisał(a):Ja nie widzę, w tych tekstach ,żeby ktokolwiek miał jakieś dary ducha. w sensie prorokowania, czy mówienia językami. Ap.Paweł tutaj po prostu przestrzega starszych zborowych,żeby odpowiedzialnie uczyli zbór pański.[
gr.słowo profeteia-- znaczy również dar objaśniania, wykładania Pisma Św., oprócz tego też dar prorokowania, wieszczenia.
Więc nie możemy powiedzieć w 100%,że ci bracia w Rzymie akurat prorokował niezrozumiałe rzeczy, bo mogli bracia po prostu wykładać slowo Boże.[b]
"Albowiem Bóg nie jest Bogiem nieporządku, ale pokoju. Jak we wszystkich zborach świętych." I List do Koryntian 14:33
ruta a na jakiej podstawie twierdzisz że te same dary Ducha Sw jakie były obecne w Koryncie nie mogły być i w Rzymie? Sorki jesli tak nie twierdzisz ale tak jakos wydedukowałem z Twojej wypowiedzi.
Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony, ale kto nie uwierzy, będzie potępiony. A takie znaki będą towarzyszyły tym, którzy uwierzyli w imieniu moim demony wyganiać będą, nowymi językami mówić będą, węże brać będą, a choćby coś trującego wypili, nie zaszkodzi im. Na chorych ręce kłaść będą, a ci wyzdrowieją.
Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia? Wtedy oświadczę im: Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości